Besök Tallriksmodeller.blogg.ses profil på Pinterest. myTaste.se tallriksmodeller.blogg.se - Citron- & timjan gravd fläskfilé med potatiskaka, prästost créme, smörslungade grönsaker och rödvinssky

Citron- & timjan gravd fläskfilé med potatiskaka, prästost créme, smörslungade grönsaker och rödvinssky

Gravad fläskfilé

Ingredienser

300 g fläskfilé
1 msk salt
1 msk socker
1 krm vitpeppar
¼ rivet citronskal
3 timjankvistar
1 msk rapsolja

Instruktioner

1.      Putsa fläskfilén fri från senor.
2.      Blanda alla ingredienser i en påse och lägg i köttet. Pressa ur all luften ur påsen och förslut. Massera in röran i köttet och lägg i kylen i ca 24 timmar.
3.      Värm ugnen till 100 grader.
4.      Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om så filén får fin färg. Lägg in filén i ugnen och tillagas klara till en kärntemperatur på 67 grader.
5.      Ta ut köttet och låt det vila. För att sedan skära tunna skivor.

 

Prästost kräm

Ingredienser

50 g riven prästost
50 g crème fraiche
1 nypa salt och peppar

Instruktioner

1.      Blanda ost och crème fraiche i en kastrull.
2.      Smält ihop på låg värme och smaksätt med kryddorna.
3.      Låt svalna kylen så krämen stelnar.

 

 

Potatiskaka

Ingredienser

1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 st ägg
2,5 dl grädde
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
(1 vitlök)
2 dl riven prästost

 Instruktioner

1.      Sätt ugnen på 200°.
2.      Smörj en brödform.
3.      Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
4.      Skala och skiva löken.
5.      Varva potatis, lök, salt och peppar i formen.
6.      Strö över riven ost.
7.      Vispa ihop ägg och grädde. Häll det i formen.
8.      Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
9.      Låt den svalna eller kallna för att skära fina bitar och värm sedan bitarna.

 

Rödvinssås

Ingredienser

5 dl rött vin
1 st röd lök
5 dl kalvbuljong
2 msk balsamvinäger
2 st vitlöksklyftor
2 msk smör
½ tsk timjan
salt och vitpeppar
maizena

Instruktioner

1.      Grovhacka lök & vitlök. Fräs i smör utan att det tar färg.
2.      Häll på hälften av vinet och all buljong.
3.      Lägg i alla kryddorna.
4.      Reducera till hälften. Sila bort lök.
5.      Sätt tillbaka kastrullen på plattan och häll i resten av vinet, balsamvinäger och koka upp. Låt sjuda ihop 10 min.
6.      Red av med maizena utrört i lite vatten.
(Du jan även använd smör och vetemjöl som du kramar ihop till en liten deg och reda av med.)

 

Buljongkokta grönsaker

Ingredienser

½ l grönsaksbuljong
2 msk socker
1 nypa salt och peppar
Valfria grönsaker
Smör

Instruktioner

1.      Rensa grönsakerna och lägg i en kastrull.
2.      Häll över buljong, kryddor och socker.
3.      Kokas al dente.
4.      Häll av all vätska och rör i smör.

 
Taggar: Citron och timjans rimmad fläskfile, Citron- & timjan gravd fläskfilé med potatiskaka, prästost créme, smörslungade grönsaker och rödvinssky, Måltid, Recept varmrätt, Rimmad fläskfile, buljong kokta grönsaker, fine dine, fine dining, potatiskaka, preästost creme, prästost kräm, recept, recept fläskfile, rödvins sky, rödvinssås, smörslungade grönsaker;

Kommentera inlägget här :