Besök Tallriksmodeller.blogg.ses profil på Pinterest. myTaste.se tallriksmodeller.blogg.se - Tårta med 4 nyanser av choklad

Tårta med 4 nyanser av choklad

Tårta med 4 nyanser av choklad

Tårtan är en ren dröm för en chokladälskare. Att baka tårtan innehåller dock många moment, men är väl värt sin tid!
Du kan göra tårtan i förväg och frysa in. Gör dock glazen samma dag eller dagen innan tårtan skall ätas. Den håller utmärkt i kylen. Frys inte kakan efter att glazen är på, då mister den lite av sin glans.

1. Ingredienser botten:

150 g smör
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st. ägg
2 dl vetemjöl

2. Ingredienser tryffel:

1,5 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad

3. Ingredienser snurrflarn:

1 st. äggvitor
50 g vetemjöl
50 g florsocker
½ msk grädde
½ tsk vaniljsocker

4. Ingredienser chokladmousse:

100 g ljus choklad
1 gelatinblad
3 dl vispgrädde

5. Ingredienser chokladglaze:

6 gelatinblad
100 ml grädde
60 ml vatten
150 gram socker
150 gram glykossirap
60 gram kakao.

6. Ingredienser dekorering:

Frukt
Guldpulver (Finns i välsorterade matbutiker)
Snurrflarn

1. Instruktioner botten:

1:1 Sätt ugnen på 175 grader. Bröa en springform på 24 cm. Jag bröar med smör och mjöl och ett bakplåtspapper i botten på formen.
1:2 Smält smöret i en kastrull och rör i socker, kakao och vaniljsocker. När allt är blandat så rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
1:3 Bred ut smeten i springformen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten när du tar ut den. Skaka lätt på formen och den skall ”dallra” lite i mitten. Låt kakan svalna.

2. Instruktioner tryffel:

2:1 Koka upp grädde och smör i en kastrull, och drag av från plattan. Hacka chokladen och rör ner den i gräddkoket och blanda till slät chokladsmet. Låt tryffeln svalan i rumstemperatur och häll den över kakan.
2:2 Ställ kakan i frysen någon timma så den är kall och lite stel när moussen skall på. Baka under tiden snurrflarnen som skall vara garnityr på kakan.

3. Instruktioner snurrflarn:

3:1 Blanda alla ingredienser till snurrflarnen.
3:2 Spritsa ut i remsor på en plåt. Inte för många på samma gång då dom skall hinna snurras medan dom är varma. Grädda i 200 grader, tills dom fått fin färg, ca 5 min.
3:3 Ta ut och snurra runt en träslev direkt. Lägg sedan åt sidan för att svalna.

4. Instruktioner chokladmousse:

4:1 Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 10 minuter.
4:2 Hacka chokladen och smält den i en skål över ett vattenbad.
4:3 Koka upp 1/2 dl av grädden och smält gelatinet i den. Häll den över chokladen och rör om till en slät chokladsmet. Ställ åt sidan en stund för att chokladsmeten skall svalna av.
4:4 Vispa resten av grädden löst (för hårt vispad grädde ger en grynig mousse).
4:5 Vänd försiktigt ihop chokladröran och den vispade grädden.
4:6 Ta ut formen med kakan ur frysen. Ta loss springformens ring och torka bort resterna av ”brödningen”, sätt tillbaka springformsringen. Häll moussen över kakan och ställ in i frysen tills moussen fryst helt.

5. Instruktioner chokladglaze:

5:1 Medan moussen fryser görs nästa moment som behöver stå rätt länge oh svalna i rumstemperatur. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten.
5:2 Häll grädde, vatten, socker och glykos i en kastrull och låt det koka upp. Ta sedan bort från värmen.
5:3 Smält gelatinet i den varma vätskan.
5:4 Blanda i kakao och Rör om tills allt är blandat. Kommer vara lite klumpigt men försvinner i nästa moment.
5:5 Kör nu glazen med stavmixer tills smeten är slät och blank. Täck sedan med plastfolie och låt svalna till 35 grader.

6. Instruktioner dekorering:

6:1 Ta ut kakan ur formen. Lossa bakplåtspappret och ställ kakan på ett glas eller likande med ett fat under.
6:2 Häll på glazen medan kakan är fryst.
6:3 Skär av eventuells glazedroppar runt kakans kanter och placera kakan på ett fat med stekspadar eller likande.
6:4 Pudra över guldpulver med en tesil.
6:5 Dekorera kakan med frukt, snurrflarn eller liknande. Kakan är även vacker ”naken” utan dekoration. Jag gillar dock dekorationen för att det skapar ytterligare upplevelse med fler texturer och smaker i sin helhet.
6:6 Servera och njut!

 
 
Taggar: 4 nyanser av choklad, Baka, Baka tårta, Bästa chokladmoussetårtan, Choklad mirrorglaze recept, Chokladmousse tårta, Chokladtårta, Kalas, Kalas fika, Kalastårta, Kladdkaka med tryffel, Kladdkaka med tryffel och mousse, Kladdkaka recept, Mirrorglaze, Mirrorglaze recept, Mirrorglazetårta, Moussetårta, Perfekt kalddkaka recept, Recept moussetårta, Recept tryffelkaka, Recept tryffeltårta, Snurrflarn recept, Tryffeltårta, Tårta, Tårta med 4 nyanser av choklad, Världens bästa chokladtårta, Världens godaste chokladtårta, kalas fika;

Kommentera inlägget här :