Besök Tallriksmodeller.blogg.ses profil på Pinterest. myTaste.se tallriksmodeller.blogg.se - march 2016

Supergoda vridna baguetter med rustik känsla

 
 
 
 
3st baguetter
 
Ingredienser:
8g färsk jäst (4g torrjäst)
7,5 dl vatten (ljummet)
ca.17dl vetemjöl
1,5msk havssalt
 
 
Gör så här:
1. Häll jäst & vatten i en bunke/degblandare och rör tills jästen löst upp sig.
2. Häll i mjölet lite i taget och blanda, när degen släpper ifrån bunkens kanter häll i saltet och blanda lite till.
3. Låt degen jäsa i 60min.
4. häll upp degen på mjölat bord och dela degen i 3st lika stora degbitar.
5. Drag försiktigt i varje degbit lite och vrid 4-5 varv tills en baguette är format och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Lägg över en handduk och låt jäsa i ca.20-30 min.
7. Ställ in en skål/form med 1-2dl vatten i botten av ugnen och grädda bröden i mitten av ugnen på 225´c i ca. 25min el. tills brödens innertemperatur är minst 96´c.
 
 
Taggar: Baka bröd, Nybakade bröd, Recept bröd, baguette, bröd, brödrecept, vridna baguetter;

Honungsfrallor toppade med mjöl

 
 
15st frallor
 
Ingredienser:
4dl vatten (ljummet)
20g jäst
50g rumstempererat smör
10g havssalt
2msk honung
ca.700g vetemjöl
 
Gör såhär:
1. Häll i jäst och vatten i en bunke/degblandare, rör tills jästen löst upp sig.
2. Lägg i smöret & honungen och tillsätt därefter mjölet lite i taget.
3. När degen släpper ifrån bunkens kanter, häll i saltet och blanda en stund.
4. Låt degen jästa 30-45min.5. Dela degen i 15 st bitar och forma småbröd/runda bollar.
6. Doppa därefter bollarna i lite vetemjöl och lägg på ett bakplåtspapper och låt dem jäsa till dubbel storlek.
 
Grädda bröden i ugn. 190´c i ca.10minuter (eller tills frallornas innertemperatur är minst 96´c, låt dem sedan svalna på galler.
Taggar: @glada_kocken, Baka bröd, Nybakade bröd, Recept bröd, bröd, brödrecept, laktosfritt, laktosfritt bröd, mjökfritt bröd, mjöl, nybakat;

Rosa blomsterbrytbröd med smak av rödbeta & timjan

 

16st rosa blomsterbröd 

(Storlek: 2st bröd per bleck/plåt)

Ingredienser:
200g jäst (torrjäst)
3l vatten (fingervarmt)
1l rödbetsspad
5dl ljus sirap
3,8l lantmjöl med 4 sädesslag & surdegs(pulver)
2l vetemjöl
3l rågsikt
16tsk salt (ca.110g)
1dl pumpakärnor
1dl timjan
1burk rödbetor (725g)

Garnering:
Vallmofrön

 

(Obs! Bröden blir inte rosa i brödet efter gräddning, önskas det rosa bröd inuti så droppa ner lite rosa karamellfärg!)

 

Gör så här:

Kvällen/dagen innan:

1. Häll jästen, vattnet och rödbetsspadet i degblandaren, blanda tills jästen löst upp sig.

2. Häll i sirap, pumpakärnor, timjan, mixade rödbetor samt rågsikt och fortsätt blanda.

3. Häll i lantmjöl, därefter vetemjölet, lite i taget och tillsätt tillsist saltet och fortsätt att blanda, degen är klar när den släpper ifrån bunkens kanter.

4. Låt degen jäsa i ca. 40min under bakduk.

5. Dela degen i 16st bitar och dela varje bit i 7st bitar, forma varje bit rund/boll, och rulla en halv boll i vallmofrön, lägg sedan bollen på en plåt med bakplåtspapper under och lägg därefter de andra 6st bollarna runt den frödoppade bollen och forma som en blomma, lägg två och två blommor per bleck.

6. låt dem jäsa i kylen över natten, övertäckta med handuk eller plastfolie.

 

På morgonen/dagen efter:

1. Ta ut plåtarna ur kylen och ställ dem i rumstemperatur i ca.10min.

2. Sätt in bröden i ugnen på 190´c och grädda ca.10-15min el. tills bröden har en innertemperatur på minst 96´c.

3. Låt dem svalna på galler.

 

-Laktos
-Mjölk

 
 
 
Taggar: Baka bröd, Glada_kocken, Ida´s kalljästa blomsterbröd (16st), Nybakade bröd, Recept bröd, Rosa blomsterbrytbröd med smak av rödbeta & timjan, Rödbeta, blomsterbröd, bröd, brödrecept, gråbo, inspiration, kalljäsa bröd, kalljäst, kalljästbröd, recept, rosa, rosa blomsterbröd, rödbeta, rödbetsbröd;