Besök Tallriksmodeller.blogg.ses profil på Pinterest. myTaste.se tallriksmodeller.blogg.se - Kolapaj med kolaglass

Kolapaj med kolaglass

Kolaglass

2 ½ dl farinsocker (Jag tog ljust muscovadosocker)
2 matskedsstora klickar smör
½ dl vatten
2 äggulor
2 dl standardmjölk
2 dl grädde (40%)

Smält smöret i en kastrull tillsammans med sockret. Rör under tiden. Häll på vattnet och låt blandningen sjuda i fem-sex minuter under omrörning. Ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen svalna. Vispa ägggulorna hårt och häll på grädde, mjölk och kolablandningen. Vispa under tiden. Häll smeten i en glassmaskin eller i en frysbar burk och frys. Om du fryser i burk är det viktigt att ta ut den och röra om varje halvtimme.

Chokladpaj med kola

Pajskal

200 g chokladkakor, (Typ Maryland cookies choklad)
75 g smör

Mörk chokladkola

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
0,5 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör

Vit chokladkola

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
0,5 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör

Tillagning

1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
2. Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min till 120°. Dra kastrullen från värmen och Rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
3. Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min till 120°.
4. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
5. Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.

Karamelliserade nötdroppar

2 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk glykos
1 dl hasselnötter

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.  Lägg nötterna på en plåt och rosta tills skalet "spricker" och nötterna fått fin färg, ca 8 min. Gnugga bort skalen i en kökshandduk.
Koka socker, vatten och glykos i en mindre kastrull till bärnstensliknande färg, 160–165 grader. Doppa nötterna en och en med hjälp av en gaffel. Droppa av och låt dem få en "svans". Ha kastrullen på plattan på låg värme så att inte karamellen stelnar. Låt nötterna kallna och stelna på bakplåtspapper.

Taggar: Choklad dessert, Dessert, Kolaglass, Kolapaj, Recept efterrätt, Recept kolaglass, Recept kolapaj, efterrätt;

Kommentera inlägget här :