

1st bröd (med 16 st brödrutor)
Ingredienser:
50 g jäst
6 dl vatten (ljummet)
3 dl havregryn
50 g smör (rumsvarmt)
2 msk ljus sirap
13-14 dl vetemjöl
2 tsk salt
3 dl riven morot
0,5 dl linfrön
0,5 dl solroskärnor
Topping:
havregrynsolroskärnor
vetemjöl
Gör så här:
Kvällen innan:
1. Smula jästen i en bunke. tillsätt vatten och rör tills jästen lösts upp sig. Häll i havregryn, sirap, linfrön, solroskärnor och morot, blanda runt, tillsätt smör och sen vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt i 4-5min och tillsätt tillsist saltet, och knåda lite till. (Degen är färdig när den släpper från bunken, och är den allt för kladdig tillsätt lite mer mjöl). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Skär degplattan i rutor, 4x4 stycken. Strö över solroskärnor, havregryn & vetemjöl. Lägg en bakduk på brödet och låt jäsa i kylen över natten.
På morgonen:
3. Ta ut plåten ur kylskåpet och ställ den i rumstemperatur i ca 10min. Sätt ugnen på 190 grader.
4. Grädda brödet i mitten av ugnen i 20–25 min. Brödet skall ha fin färg och uppnå en innertemperatur på minst 96´c när det är klart! Låt brödet svalna på galler under bakduk.