2st bröd
(Storlek: 2st bröd per bleck/plåt)
Ingredienser:
25g jäst
5dl vatten (kallt)
0,5dl ljus sirap
ca.1,2l vetemjöl
0,5-1dl rivet äpple
4msk linfrön
2tsk salt
Gör så här:
Kvällen innan:
1. Häll jästen & vattnet i degblandaren, blanda tills jästen löst upp sig.
2. Häll i sirap, linfrön och de rivna äpplet och fortsätt blanda.
3. Häll i vetemjölet, lite i taget och tillsätt tillsist saltet och fortsätt att blanda, degen är klar när den släpper ifrån bunkens kanter. (knåda i ca. 5-6min)
4. Låt degen jäsa i 40min under bakduk.
5. Dela degen i 2st bitar och forma varje bit till en "lång limpa", lägg på plåt med bakplåtspapper under, 2st per plåt, strö över basmüsli & mjöl.
6. Lägg en bakduk över bröden och låt dem jäsa med i kylen över natten.
På morgonen:
1. Ta ut plåtarna ur kylen och ställ dem i rumstemperatur i ca.10min. Sätt ugnen på 190´c
2. Sätt in bröden i ugnen på 225´c och grädda ca.10-12min el. tills bröden har en innertemperatur på minst 96´c.
3. Låt dem svalna på galler.
-Laktos
-Mjölk