Kattbröd! (kalljästa) "sirapsrutor" formade som katter med russin till ögon!
1st bröd (stort)
Ingredienser:
50 g jäst (1pkt torrjäst á 12g)
50 g jäst (1pkt torrjäst á 12g)
6 dl vatten (ljummet)
4 dl havregryn
50 g smör (mjölkfritt)
2 msk ljus sirap
1,3l vetemjöl
2 tsk havssalt
4 dl havregryn
50 g smör (mjölkfritt)
2 msk ljus sirap
1,3l vetemjöl
2 tsk havssalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 190´c
2. Smula/häll jästen i en bunke, tillsätt ljummet vatten och rör tills jästen lösts upp sig.
3. Häll i havregryn, sirap, smör och tillsätt vetemjölet lite i taget. Blanda ihop allt och tillsätt tillsist salt, degen är färdig när den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Dela degen:
1st stor bit till huvud2st mellanstora bitar till öron
13st små bitar till ögon, ögonbryn, nos, mun och morrhår
6. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca.20–25 min. Brödet skall ha fin färg och uppnå en innertemperatur på minst 96´c när det är klart! Låt brödet svalna på galler under bakduk.
-mjölk
-lakotos