
1st bröd (med 16 st brödrutor)
50g jäst
6dl vatten
3dl havregryn
50g smör
2msk ljus sirap
13-14dl vetemjöl
2tsk salt
Gör så här:
Kvällen innan:
1. Smula jästen i en bunke. tillsätt vatten och rör tills jästen lösts upp sig. Häll i havregryn och sirap och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt smör och sen vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt och tillsätt tillsist salt, degen är färdig när den släpper från bunken. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Skär degplattan i rutor, 4x4 stycken. Lägg en pepparkaksform på rutorna och pudra över vetemjöl. Låt jäsa i kylen över natten.
På morgonen:
3. Ta ut plåten ur kylskåpet och ställ den i rumstemperatur i ca 10min. Sätt ugnen på 190 grader.
4. Grädda brödet i mitten av ugnen i 20–25 min. Brödet skall ha fin färg och uppnå en innertemperatur på minst 96´c när det är klart! Låt brödet svalna på galler.
Jag undrar om det är varmluftsugn du använder? Tänker på att temperaturen skiljer sig på "vanlig" ugn och varmluft.
Tacksam för svar!