Besök Tallriksmodeller.blogg.ses profil på Pinterest. myTaste.se tallriksmodeller.blogg.se - december 2015

Nyårsafton 2015

 
 
 
Taggar: Nyårsafton 2015, nyår, nyårsdukning, nyårsdukningar, silver, silverdukning;

Frisk och fruktig Äpple Öl

Äpple Öl

Ingredienser

ca 2 kg syrliga äpplen
5 l vatten
ca 200 g muscovadosocker
50 g jäst (vanlig bakjäst)
russin

Instruktioner dag 1.

1.      Hacka äpplena med skal och kärnhus och lägg i en kastrull.
2.      Slå på kokande vatten låt stå svalt i ca tre dygn så att smakerna dras ur äpplena. Sila bort alla äppelbitar.

Instruktioner dag 3.

1.      Koka upp äppelvattnet tillsammans med sockret.
2.      Ta av kastrullen från plattan. Blanda ut jästen med lite socker och lite ljummet vatten i en skål, då får du en vätska som sedan lättare blandas i äppelvattnet.
3.      Tillsätt jästblandningen när äppelvattnet är fingervarmt.
4.      Låt stå i kastrullen i ca tre dagar.

Instruktioner dag 6.

1.      Häll upp i flaskor och stoppa 4-5 russin i varje flaska och ställ svalt. Låt flaskorna stå utan kork de 3 första dagarna. Annars är det risk att flaskorna sprängs.

Instruktioner dag 14.

1.      Efter ca en vecka så är ölen färdig att drickas och avnjutas.

Taggar: Julbord, Juldrink, Julig drink, Juliga tillbehör, Recept äpple öl, recept egen öl, recept eget öl, Äppelöl, Äppleöl;

Jordnötscrisp med mjölkchoklad

 
Jordnötscrisp med mjölkchoklad

Ingredienser

170 gram jordnötssmör
2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8-9 dl rispuffar eller liknande
200 gram mjölkchoklad
1 dl jordnötter

Instruktioner

1.      Blanda jordnötssmör, sirap och socker i en stor kastrull.
2.      Sjud tills sockret smält och rör hela tiden.
3.      Häll i rispuffarna och blanda ner dem väl i smeten.
4.      Klipp till bakplåtspapper och lägg det i botten av en folieform, ca 20×25 cm, eller på en bakplåtspappersklädd plåt.
5.      Fördela smeten i formen eller på plåten och platta till den så att hela botten täcks.
6.      Smält chokladen och bred ut den jämnt över smeten.
7.      Strö över jordnötterna.
8.      Låt chokladen stelna något i rumstemperatur.
9.      Skär upp bitar innan chokladen stelnat helt men vänta så pass att chokladen inte är för lös. Ställ de uppskurna bitarna i kylen så att chokladen stelnar. Förvara godiset kallt i lufttät burk.

Taggar: Baka julgodis, Eget julgodis, Julpyssel, Julstök, Recept godis;