Besök Tallriksmodeller.blogg.ses profil på Pinterest. myTaste.se tallriksmodeller.blogg.se - october 2016

Äpplelimpor med linfrön toppade med basmüsli

2st bröd 

(Storlek: 2st bröd per bleck/plåt)

Ingredienser:
25g jäst
5dl vatten (kallt)
0,5dl ljus sirap
ca.1,2l vetemjöl
0,5-1dl rivet äpple
4msk linfrön
2tsk salt

 

Gör så här:

Kvällen innan:

1. Häll jästen & vattnet i degblandaren, blanda tills jästen löst upp sig.

2. Häll i sirap, linfrön och de rivna äpplet och fortsätt blanda.

3. Häll i vetemjölet, lite i taget och tillsätt tillsist saltet och fortsätt att blanda, degen är klar när den släpper ifrån bunkens kanter. (knåda i ca. 5-6min)

4. Låt degen jäsa i 40min under bakduk.

5. Dela degen i 2st bitar och forma varje bit till en "limpa", lägg upp på plåt med bakplåtspapper under, 2st per plåt, strö över basmüsli.

6. Lägg en bakduk över bröden och låt dem jäsa med i kylen över natten.

 

På morgonen:

1. Ta ut plåtarna ur kylen och ställ dem i rumstemperatur i ca.10min. Sätt ugnen på 190´c

2. Sätt in bröden i ugnen på 225´c och grädda ca.10-12min el. tills bröden har en innertemperatur på minst 96´c.

3. Låt dem svalna på galler.


-Laktos
-Mjölk

 

"Källarlängder" toppade med mjöl & basmüsli

 
 
(Antal: 45-50st bröd)
 
Ingredienser:
100g jäst
2l vatten
250g smör (mjölkfritt)
50g havssalt
100g socker
3500g vetemjöl special
 
Garnering:
basmüsli
vetemjöl
 
 

Gör så här:

Kvällen/dagen innan:

1. Häll jästen & vattnet i degblandaren, blanda tills jästen löst upp sig.

2. Lägg i smör, socker och blanda.

3. Häll därefter i vetemjöl special, lite i taget och tillsätt tillsist havssaltet och fortsätt att blanda/knåda, degen är klar när den släpper ifrån bunkens kanter.

4. Låt degen jäsa i ca. 40min under bakduk.

5. Dela degen i 45-50st bitar och rulla varje del till en "10cm lång korv", doppa de i basmüsli och lägg alla längder på plåtar med bakplåtspapper under och platta till dem en del och pudra över mjöl.

6. Lägg en bakduk el. plastfolie över bröden och låt dem jäsa i kylen över natten.

 

På morgonen/dagen efter:

1. Ta ut plåtarna ur kylen och ställ dem i rumstemperatur i ca.10min. Sätt ugnen på 190´c

2. Sätt in bröden i ugnen på 190´c och grädda ca.10-12min el. tills bröden har en innertemperatur på minst 96´c.

3. Låt dem svalna.

 

-Laktos
-Mjölk

 

Fantastiskt god & saftig ~ mjuk pepparkaka med lingon

 
1 form/kaka
 
Ingredienser:
3 st ägg
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl strösocker
50 g smör
1 dl filmjölk el. gräddfil
2 msk pepparkakskrydda
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl rårörda lingon/lingonsylt
 
Dekoration:
Sockerhjärtan/strössel
 
Vaniljglasyr:
2 dl florsocker
1,1 msk vatten
5 st droppar citronsaft
0,5 tsk vaniljsocker
 
 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 190´c.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.
3. Smält smöret och blanda det och filmjölken med äggsmeten.
4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Tillsätt även lingonen.
5. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter, känn med en sticka att kakan inte är kladdig el. tempa de, kakan är klar när innertemperaturen är minst 98´c.
6. Låt kakan svalna något och ta sedan ur den ur formen.
7. Blanda glasyren och spritsa på, lägg/häll på sockerhjärtan/strössel!