Chokladkaksbotten
150g Smör
150g Smör
2 st ägg
2,5dl strösocker
2tsk vaniljsocker
1msk kaffe
1,5dl vetemjöl
0,5dl kakao
1tsk bakpulver
Fudgen
3 dl vispgrädde
2. Smält smöret, låt det svalna.
3. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker och tillsätt kaffet.
4. Häll i mjöl, kakao och bakpulver och rör i det smälta smöret.
5. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca. 20-25 minuter. (Låt kakan svalna i formen.)
6. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet.
7. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna. (Gärna i kyl)
8. Klar att servera med färsk frukt/bär och en klick lättvispad grädde eller glass.
3 dl vispgrädde
3dl strösocker
4msk sirap (ljus)
200g mörk choklad
150g smör
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175´c.2. Smält smöret, låt det svalna.
3. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker och tillsätt kaffet.
4. Häll i mjöl, kakao och bakpulver och rör i det smälta smöret.
5. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca. 20-25 minuter. (Låt kakan svalna i formen.)
6. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet.
7. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna. (Gärna i kyl)
8. Klar att servera med färsk frukt/bär och en klick lättvispad grädde eller glass.



