
Chokladtårta
Ingredienser botten
5 dl vetemjöl
5 dl strösocker
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
3 tsk vaniljsocker
2.5 dl mjölk
1 dl neutral olja
2 st ägg 2 dl kokhett vatten
Ingredienser fyllning
350 g rumsvarmt smör
2.5 dl kakao
12 dl florsocker
1.5 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
Ingredienser tårtfrosting
5 dl grädde
1.5 dl strösocker
1.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
Instruktioner
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Ta fram 2 st. springformar på 22 cm. Sätt fast bakplåtspapper i botten på varje form. Smörj formarna.
3. Bottnar:
Blanda vetemjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver.
4. Tillsätt mjölk, olja och ägg. Vispa på högsta effekt tills allt blandats.
5. Koka upp vattnet och tillsätt försiktigt under försiktig vispning. Öka successivt farten och avsluta med att vispa på högsta effekt i 1 min så det kommer in luft i smeten.
6. Häll i hälften av smeten i varje form. Grädda mitt i ugnen ca 35-40 min. Känn så att kakorna inte är kladdig i mitten. Låt dom svalna något i formarna innan du tar ut dom för att svalna helt under handdukar.
7. Fyllning:
Rör smöret mjukt och sikta ner kakao, florsocker och vaniljsocker. Blanda. Tillsätt mjölken och vispa fluffigt.
8. Frosting: Vispa ner kakaon och sockret i grädden så att det precis blandar sig. Ställ in bunken i kylen i 15 min. Vispa sen upp till fluff.
9. Montera tårtan:
Dela varje botten i 2 lager. Bred på fyllning på varje botten och lägg dom på varandra. Spackla eller spritsa tårtan med gräddfrostingen och garnera!
