
Apelsin kladdkaka med mörk chokladkräm och italiensk maräng
Ingredienser kladdkaka
2 st apelsiner (skal och saft)
4½ dl strösocker
200 g smör
3 st ekologiska ägg
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
1/2 dl kokosflingor till att bröa formen med
Ingredienser chokladkräm
50 g mörk choklad
½ dl grädde
Ingredienser italiensk maräng
120 g Äggvita (ca 3 äggvitor)
200 g Socker
50 g Vatten
2 tsk vaniljsocker eller annan smaksättning
Ev. färg
Instruktioner kladdkaka
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröda en springform med kokosflingor.
3. Tvätta apelsinerna och skala av det yttersta skalet på apelsinen ( ej det vita, det blir beskt ). Rör socker och ägg i en bunke tillsätt apelsinskalet och saften från båda apelsinerna. Smält smöret och låt det svalna en aning innan du tillsätter de sista ingredienserna. Rör om ordentligt.
4. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Låt kakan svalna i någon timma före servering.
Instruktioner chokladkräm
1. Bryt chokladen och värm försiktigt med grädden. Rör till slät kräm. Häll runt kanten på kakan.
Instruktioner italiensk maräng
1. Vispa äggvitan till ett hårt skum.
2. Koka under tiden sockret och vattnet till 121 grader. Rör om i början så att inte sockret bränns fast i bottnen på kastrullen men rör inte för mycket för då kan sockret kristalliseras.
3. Häll ner den varma sockerlagen i äggvitan under vispning och fortsätt vispa tills marängen svalnat. (Tar ca. 15 min)
4. Medan den vispar kan du om du vill tillsätta tex. färg och smak.
5. Nu är marängen klar att användas. Den kan användas till lite allt möjligt tex. passar den utmärkt till att spritsas på cupcakes eller pajer. För att få en fin ”bakad” yta på marängen bränner man av den med en liten gasolbrännare eller sätter in det man har marängen på i ugnen (med grill) en kort stund. Spritsa marängen på kakan och bränn av.
