Besök Tallriksmodeller.blogg.ses profil på Pinterest. myTaste.se tallriksmodeller.blogg.se - may 2015

Desserten - Sommar dröm (LCHF)

Här är en kombination av gräddig vaniljglass, choklad- & vanilj mandel kaka, jordgubbar, blåbär, blåbärs mousse, rosa vaniljmaränger, jordgubbs marmelad.
Allt sötat med sötströ Mellis. Heller ingen gluten i kakan. Alltså lchf-godkänt!

Glass LCHF - Grundrecept

1 portion

Ingredienser:

1 dl vispgrädde
1 st ägg
1/2 msk sötströ mellis (Vill du ha riktigt socker, räkna 1 msk.)
1/2 tsk vaniljpulver eller några droppar vaniljessens

Gör så här:

Vispa grädden lagom hårt med elvisp.
Knäck äggen i en bunke och tillsätt sötströ och vaniljpulver.
Vispa till en ljusgul fluffig smet ca 20 sekunder med elvisp.
Tillsätt grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.

Med glassmaskin: Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter.

Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen.  Rör om en gång emellanåt för att minimera iskristallerna.

Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.

Choklad och vanilj mandelkakor - LCHF

Ingredienser:

50 gram smör
1 dl mandelmjöl
½ dl pofiber
1 dl sötningsmedel – Mellis
½ tsk vaniljpulver
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
1-2 msk kakao

Gör så här:

Sätt ugnen på  180 grader
Knåda ihop allt utom kakao.
Dela degen på hälften och blanda i kakao i den ena.
Kavla ut båda degarna på 2 olika plastfolie bitar.
Lägg ihop degarna och kavla lätt.
Rulla ihop och kyl degen ca 30 min.
Skiva degen och lägg kakorna på bakplåt med bakplåtspapper på.
In i ugnen ca 10-12 min.

Maränger – LCHF

Ingredienser:

1 st. äggvita
1 msk sötströ – Mellis
Någon droppe ättikssprit
Några droppar karamellfärg
1/2 tsk vaniljpulver eller några droppar vaniljessens

Gör så här:

Sätt ugnen på 75 grader.
Vispa allt på hög hastighet och länge. Tills det formas stadiga toppar.
Spritsa ut på bakplåtspappers klädd form.
In i ugnen. Tid beror på hur stora maränger du spritsat.. Räkna med minst 1 timma för små maränger.

Blåbärs mousse

Ingredienser:

1 dl blåbär
1 dl vispgrädde
1/2 msk sötströ mellis
1/2 tsk vaniljpulver eller några droppar vaniljessens

Gör så här:

Mixa eller mosa blåbären.
Vispa grädden ”lagom” tjock tillsammans med övriga ingredienser.
Rör i blåbären och häll upp i spritspåse och in i kylen tills det e dags.

Jordgubbs marmelad

Ingredienser:

1 dl jordgubbar
2 msk vatten
1-2 tsk gelantinpulver
1/2 tsk vaniljpulver eller några droppar vaniljessens

Gör så här:

Mixa jordgubbarna med vaniljen.
Blanda gelantin och vatten.
Blanda samman allt och lägg i form i kylen.
Rispa sedan fram ”kristaller” med en gaffel i formen.

 
Taggar: Baka, Fika, LCHF, LCHF Dessert, LCHF Glass, glutenfritt, lchf kaka, mjuta, Äta;

Sockerkaka med smak av choklad och maskrosmarmelad

Sockerkaka med smak av choklad och maskrosmarmelad

Ingredienser:

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

2 tsk kakao
1 dl maskrosmarmelad

 Smör och ströbröd till formen

Instruktioner:

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Välj smaksättning eller fyll en smord och bröad sockerkaksform. Jag blandade i maskrosmarmeladen i 75% vit smat. Resterande smat rörde jag i kakaon.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt sockerkakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett brödgaller.

Maskrosmarmeladen hittar du recept på här:

http://tallriksmodeller.blogg.se/2015/may/maskros-marmelad.html

 
Taggar: Baka, Fika, Kaka, Maskros, Maskrosmarmelad, Saftig sockerkaka, Sockerkaka;

Maskros & Citron Pesto

 

Maskros & Citron Pesto

(Ps. Tänk på att plocka de små bladen, de stora blir bittra i smaken.)

2 dl hackade nyskördade maskrosblad
1 dl basilikablad (ca 1,5-2 dl i o-hackad volym)
½ dl ramslök
2 dl pinjenötter eller mandel
1 dl parmesan ost eller annan smakrik ost
4 vitlöksklyftor
1-2 dl  rapsolja
½ citron skal och saft
1 tsk salt

Mixa alla ingredienser i matberedare tills allt har blandats och finfördelats ordentligt. Skrapa ned sidorna ett par gånger under mixningen.

Taggar: Maskros, Maskrospesto, Pesto;