Besök Tallriksmodeller.blogg.ses profil på Pinterest. myTaste.se tallriksmodeller.blogg.se - june 2016

Idas småfranska med 3st sorters topping

 
 
12-15st frallor
 
Ingredienser:
25g jäst
50g smör
2.5dl mjölk
2.5dl vatten (ljummet)
800g vetemjölspecial (ca 1,4 liter)
1tsk salt
 
Pensling och garnering:
1st ägg + en skvätt vatten
 
Topping:
blåa vallmofrön
pumpakärnor & solroskärnor
sesamfrön
 
Gör så här:
1. Smula/häll jästen i en bunke, tillsätt mjölk och vatten, rör om tills jästen löst upp sig.
2. Lägg i rumstempererat smör.
3. Arbeta i det mesta av mjölet tills degen släpper från bunkens kanter.
Knåda degen ca 5 minuter i maskin eller 8 minuter förhand och tillsätt därefter saltet och arbeta lite till.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
5. Knåda degen lite och tillsätt eventuellt lite mera mjöl. Dela degen 12-15 bitar, beroende på om du vill ha stora eller små frallor. Forma varje bit till en boll och Lägg dem på 1-2 plåtar med bakplåtspapper.
6. Låt bröden jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek.
7. Pensla med uppvispat ägg & vatten. (stansa ut ett mönster med en brödstämpel) Strö på valfri topping:  vallmofrön, sesamfrön, pumpakärnor eller solroskärnor.
8. Grädda frallorna i ugnen på 225´c i ca 20-25 minuter. (för extra hård skorpa på frallorna- ställ en form med 0,5-1l vatten i botten av ugnen!)
9. Låt frallorna kallna på galler.
Taggar: @glada_kocken, Baka bröd, Fralla, Glada_kocken, Idas småfranska med 3st sorters topping, Nybakade bröd, Recept bröd, baka med solroskärnor, bröd, frallor, fröer, jäst, kronjäst, mjöl, småfranska, vallmofrön;

Kumminsyltade rädisor

 
 
Ingredienser:
500g rädisor (skivade)
1dl Vitvinsvinäger
2dl Vatten
3dl Strösocker
0,5 tsk kumminfrön
1dl persilja (finhackad)
 
Gör så här:
Tvätta och skiva rädisor och lägg i en bunke, häll i vinäger, vatten, strösocker, kumminfrön och persiljan och blanda runt väl.
Lägg allt i en burk med tätslutande lock och låt dra minst 3-4 timmar.
Klart att servera!t

Idas herrgårdskakor

 

4st (2st/plåt)

50 g jäst
3 dl vatten (ljummet)
3 dl mjölk
75 g smör
2 tsk salt
1 dl sirap (ljus)
5 dl rustique vetemjöl (stenmalet, siktat vårvetemjöl / från Ramlösa kvarn)
ca 9 dl vetemjöl

(alternativ: endast ca.14dl vetemjöl)

 

 

Gör så här:

1. Häll/smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölken och vattnet. Rör tills jästen lösts upp sig.

2. Tillsätt smör, sirap, rustique vetemjöl och vetemjöl lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg tills degen släpper ifrån bunkens kanter, tillsätt då saltet!
och knåda degen lite till.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45min.

3. Dela degen i 4 bitar och kavla ut varje deg till en rundel/oval ca.1 cm tjock.

4. Lägg degplattorna på en plåt med bakplåtspapper, (två på varje plåt) lägg på en mjöldekorationsmall och pudra över mjöl eller pudra bara över mjöl.
 
5. Låt dem jäsa ca. 30 min. och grädda i ugnan på 220´c ca.8-10min.
6. Låt dem svalna på ett galler.
Taggar: @glada_kocken, Förskola, Glada_kocken, Idas herrgårdskakor, Kaka, brödkaka, brödrecept, herrgård, herrgårdskakor, mjöl;