
Kocken som brinner för sitt jobb!

16st blomsterbröd
(Storlek: 2st bröd per bleck/plåt)
Ingredienser:
200g jäst (torrjäst)
4l vatten (fingervarmt)
5dl ljus sirap
3,8l lantmjöl med 4 sädesslag & surdegs(pulver)
2l vetemjöl
3l rågsikt
16tsk salt (ca.110g)
Pensling:
2st ägg + vatten
Garnering:
Vallmofrön
Sesamfrön
Solroskärnor
Pumpakränor
Gör så här:
Kvällen/dagen innan:
1. Häll jästen & vattnet i degblandaren, blanda tills jästen löst upp sig.
2. Häll i sirap & rågsikt och fortsätt blanda.
3. Häll i lantmjöl, därefter vetemjölet, lite i taget och tillsätt tillsist saltet och fortsätt att blanda, degen är klar när den släpper ifrån bunkens kanter.
4. Låt degen jäsa i ca. 40min under bakduk.
5. Dela degen i 16st bitar och dela varje bit i 7st bitar, forma varje bit rund/boll, och rulla en halv boll i vallmofrön, lägg sedan bollen på en plåt med bakplåtspapper under och lägg därefter de andra 6st bollarna runt den frödoppade bollen och forma som en blomma, lägg två och två blommor per bleck.
6. låt dem jäsa i kylen över natten, övertäckta med handuk eller plastfolie.
På morgonen/dagen efter:
1. Ta ut plåtarna ur kylen och ställ dem i rumstemperatur i ca.10min. och pensla medvispat ägg + vatten.
2. Sätt in bröden i ugnen på 190´c och grädda ca.10-12min el. tills bröden har en innertemperatur på minst 96´c.
3. Låt dem svalna på galler.
-Laktos
-Mjölk
Gör så här:
Kvällen innan:
1. Häll jästen i en bunke, tillsätt vatten + den röda karamellfärgen tills du har önskad rosa nyans och rör tills jästen lösts upp sig.
Häll i havregryn och sirap och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt smör och sen vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt och tillsätt tillsist salt, degen är färdig när den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i ca. 30min.
2. Kavla ut degen och stansa ut hjärtan tills du har ca.60st hjärtformade bröd (beroende på vilken storlek på hjärtat du väljer) ca. 2cm höga. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och nagga bröden med en gaffel och lägg en bakduk över bröden och låt jäsa i kylen över natten.
(Alternativ, jäs degen i bunken över natten i kylen, stansa ut hjärtan på morgonen och låt dem jäsa på plåt i rumstemperatur i ca. 30min innan gräddning!)
På morgonen:
3. Ta ut plåtarna ur kylen och ställ dem i rumstemperatur i ca 10min. Sätt ugnen på 190´c grader.
4. Grädda bröden i ca.10-15min. Bröden skall ha fin färg och uppnå en innertemperatur på minst 96´c när dem är klara! Låt bröden svalna på galler under bakduk.
-mjölk
-laktos