Besök Tallriksmodeller.blogg.ses profil på Pinterest. myTaste.se tallriksmodeller.blogg.se - Foccatia med vispat brynt smör

Foccatia med vispat brynt smör

 Ett bröd som gjorde total succe! Det hann knappt hamna på bordet innan det tog slut.. Så ett tips - baka mycket av det!   

Lindas variant av Foccatia

Ingredienser

25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl olja
2 msk honung
1 msk flingsalt
1 dl rostade pumpakärnor
1 dl rostade solroskärnor
7 dl vetemjöl special

Olja och flingsalt till plåten och utbakning
1.5 dl Icas pesto med citron
1 st. Gul lök - tunnt skivad
1 st. Vitlök, kung solo - tunnt skivad

Instruktioner

1. Vispa ut jästen med vatten, olja, honung och flingsalt i en bunke.
2.
Tillsätt solroskärnor och pumpafrön och sedan lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
4.
Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
5.
Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den lite och lägg på oljad plåt med lite flingsalt i botten.
6.
Platta ut degen tills den är cirka 1-2 cm tjock och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Bred ut pesto på brödet, strö över skivad lök och skivad vitlök.
7.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
8.
Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter

Vispat brynt smör

Ingredienser

200 g Smör av god kvalité
1-1,5 msk havssalt

Instruktioner

1. Smält smöret i en kastrull. Hetta upp smöret ordentligt så att det blir lite brunt. Häll över det i en rundbottnad bunke, men lämna kvar proteinerna i botten. Låt det svalna till rumstemperatur. Tag fram ytterligare lite smör och låt det mjukna något.
2. Vispa det smälta smöret med elvisp under ca 5 minuter och tillsätt klickar av vanligt smör (motsvarande ca 1/3 av det smälta smöret) under tiden. För att smöret ska bli som grädde ska det vispas hårt någon grad under rumstemperatur. Detta görs dels genom att vispa in luft i smöret, dels genom att tillsätta klickar med kallare smör. Om det inte händer något och smöret efter flera minuters vispning fortfarande bara ser ut som smält smör är smöret för varmt. Tag då en större bunke och lägg i rikligt med isbitar och kallt vatten och lägg smörbunken i vattenbadet och fortsätt vispa. Om smöret ser ut att klumpa sig och bli som vanligt smör är smöret för kallt. Du kan då göra ett varmt vattenbad med kokande vatten i en större bunke, lägga smörbunken i vattenbadet och fortsätt vispa.

 
 
 
 
Taggar: Baka bröd, Focaccia, Recept brynt smör, Recept bröd, Recept focaccia, Vispat brynt smör;