
Ljuvlig egen Nutella (LCHF)
Ingredienser
200 g hasselnötter
1 knivsudd salt
½ tsk vaniljpulver
2 msk sötströ
100 g mörk choklad
2 msk smör
Instruktioner
1. Sätt på ugnen på 200°C.
2. Häll ut hasselnötter på en plåt och in i ugnen. Du kan även slänga med en näve jordnötter om du vill. Låt rosta i cirka 5-10 minuter så man ser att skalen börjar lossna, tänk på att röra om några gånger så att nötterna inte bränns!
3. Ta ut och låt svalna lite. Gnugga sedan hasselnötterna i en handduk, eller kläm lite lätt på dem, så att skalen lossnar. Det är inte jättenoga med att få bort allt skal.
4. Placera nötterna, sötströ, salt och vaniljpulver i en mixer och mixa i cirka 5-10 minuter, det ska bli nöt smör. Pausa även emellan och skrapa ned smöret från kanterna. Efter ett tag kommer du ha ett lent hasselnötssmör med ungefär samma konsistens som jordnötssmör.
5. Smält chokladen på svag värme och mixa i.
6. Lägg sist i smöret och mixa lent.
7. Smaka av.
8. Häll över Nutellan i en ren glasburk med lock. Förvara burken i kylen.
Nutellan håller sig några veckor om den får stå svalt.