

Gravad fläskfilé
Ingredienser
300 g fläskfilé
1 msk salt
1 msk socker
1 krm vitpeppar
¼ rivet citronskal
3 timjankvistar
1 msk rapsolja
Instruktioner
1. Putsa fläskfilén fri från senor.
2. Blanda alla ingredienser i en påse och lägg i köttet. Pressa ur all luften ur påsen och förslut. Massera in röran i köttet och lägg i kylen i ca 24 timmar.
3. Värm ugnen till 100 grader.
4. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om så filén får fin färg. Lägg in filén i ugnen och tillagas klara till en kärntemperatur på 67 grader.
5. Ta ut köttet och låt det vila. För att sedan skära tunna skivor.
Prästost kräm
Ingredienser
50 g riven prästost
50 g crème fraiche
1 nypa salt och peppar
Instruktioner
1. Blanda ost och crème fraiche i en kastrull.
2. Smält ihop på låg värme och smaksätt med kryddorna.
3. Låt svalna kylen så krämen stelnar.

Potatiskaka
Ingredienser
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 st ägg
2,5 dl grädde
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
(1 vitlök)
2 dl riven prästost
Instruktioner
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smörj en brödform.
3. Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
4. Skala och skiva löken.
5. Varva potatis, lök, salt och peppar i formen.
6. Strö över riven ost.
7. Vispa ihop ägg och grädde. Häll det i formen.
8. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
9. Låt den svalna eller kallna för att skära fina bitar och värm sedan bitarna.
Rödvinssås
Ingredienser
5 dl rött vin
1 st röd lök
5 dl kalvbuljong
2 msk balsamvinäger
2 st vitlöksklyftor
2 msk smör
½ tsk timjan
salt och vitpeppar
maizena
Instruktioner
1. Grovhacka lök & vitlök. Fräs i smör utan att det tar färg.
2. Häll på hälften av vinet och all buljong.
3. Lägg i alla kryddorna.
4. Reducera till hälften. Sila bort lök.
5. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och häll i resten av vinet, balsamvinäger och koka upp. Låt sjuda ihop 10 min.
6. Red av med maizena utrört i lite vatten.
(Du jan även använd smör och vetemjöl som du kramar ihop till en liten deg och reda av med.)
Buljongkokta grönsaker
Ingredienser
½ l grönsaksbuljong
2 msk socker
1 nypa salt och peppar
Valfria grönsaker
Smör
Instruktioner
1. Rensa grönsakerna och lägg i en kastrull.
2. Häll över buljong, kryddor och socker.
3. Kokas al dente.
4. Häll av all vätska och rör i smör.
