
Ljuvlig laxmousse tårta
Ingredienser botten
200 g kavring
75 g smör eller margarin
Ingredienser mousse
3 gelatinblad
200 g lax (Färsk, rökt eller gravad)
400 g färskost
3 dl crème fraiche
1 st. finhackad röd lök
3 msk finhackad dill
salt och peppar efter behag
Instruktioner
1. Stek laxen i en stekpanna tills den är genomstekt och låt den svalna.
2. Kör kavringen i en matberedare till en smulig massa. Lägg i smöret och mix ihop snabbt.
3. Tryck ut blandningen i en smord form med avtagbar kant, ca 24 cm i diam. Jag har bakplåtspapper i botten på formen för att enklare kunna lyfta över tårtan på ett fat.
4. Låt gelatinet ligga i rikligt med kallt vatten 5–10 min.
5. Blanda lax, färskost, crème fraiche, lök och dill och kryddor i mixern och blanda snabbt ihop massan.
6. Krama ur gelatinet och smält det på låg värme tillsammans med en liten klick av fyllningen. Rör ner detta i resten av smeten. Blanda noga.
7. Fördela fyllningen på bottnen och släta till ytan. Täck med plastfolie och låt tårtan stå kallt minst 5 tim. Med fördel över natten.
8. Tag loss mousse tårtan ur formen och garnera efter tycke och smak.