Besök Tallriksmodeller.blogg.ses profil på Pinterest. myTaste.se tallriksmodeller.blogg.se - Tjong grädd karameller

Tjong grädd karameller

Tjong gräddkola
Cirka 50 stycken

Ingredienser

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
3 dl strösocker
1/2 dl glykossirap
2 msk smör
1/2 tsk ättika

Instruktioner

1.      Blanda allt utom smör och ättika i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp.
2.      Koka kolan tills den når 140 °C. Kontrollera om kolan är färdig genom att droppa lite av smeten då och då i en kopp med kallt vatten, när den stelnar är den klar.
3.      Blanda i smöret och ättikan, häll omedelbart upp smeten på lätt oljad bakplåt.
4.      När smeten är sval nog att hantera, ta tag i massan och dra ut tvinnar och vik ihop den igen. Fortsätt dra, tvinna ihop och vik. Ju flitigare du drar, desto finare blir den färdiga tjongen.
5.      Avsluta med att tvinna och klipp i lagom stora bitar.
6.      Skaka ev. tjong karamellerna i florsocker för att minska risken för att dem klibbar ihop.

(Blir smeten för hård under dragningen kan man köra den en liten stund i mikrovågsugnen så den blir hanterlig.)

 
Taggar: Eget godis, Godis, Godis med traditioner, Godisverkstad, Gräddkarameller, Julgodis, Karameller, Klassiskt julgodis, Recept godis, Recept julgodis, Recept tjong, Tjong, Tjong karameller;

Kommentera inlägget här :