
Maskrosmarmelad
Receptet ger ca. 4 dl marmelad
Ingredienser:
5 dl gula maskros kronblad
1 citron, skal och saft
1 vaniljstång
4 dl vatten
3 dl syltsocker
Instruktioner:
1. Plocka maskrosor, använd bara de gula blombladen. Lägg i värmetålig bunke.
2. Snitta vaniljstången och lägg i bland maskrosbladen.
3. Skölj citronen och riv av skalet. Spara skalet till senare, skiva citronen och lägg skivorna bland maskrosbladen.
4. Koka upp 4 dl vatten och häll över maskrosbladen och citronen.
5. Låt maskrosblandningen stå och dra tills vattnet svalnat helt ca. 40 min.
6. Sila sedan ned maskrosvattnet i en kastrull, tillsätt urskrapade vaniljfrön, syltsockret och citronskalet och koka upp. Låt sjuda i ca 20 min. Skumma ev. av och häll upp i varma, rena glasburkar.
7. Ställ kallt så marmeladen får tjockna.

