Besök Tallriksmodeller.blogg.ses profil på Pinterest. myTaste.se tallriksmodeller.blogg.se - Whiskymarinerad fläskfilé med prästostgratinerad färskpotatis, saltbakade primörer och whiskeysås

Whiskymarinerad fläskfilé med prästostgratinerad färskpotatis, saltbakade primörer och whiskeysås

4 portioner

Ingredienser

Potatisen:

◾600 g färskpotatis
◾2 dl finriven långlagrad prästost
◾25 g smör
◾ svartpeppar och havssalt

Köttet:

◾1 fläskfilé på omkring 800 gram
◾1 chipotle chili
◾1 dl rökig whisky
◾3 msk farinsocker
◾2 vitlöksklyftor
◾1 dl japansk soja
◾ svartpeppar och salt

Såsen:

◾ överbliven marinad
◾ grädde
◾ kalvfond

Primörer:

◾ valfria primörer – jag hade broccoli, rädisor, grön sparris, sockerärtor och små kvisttomater
◾ grov salt

Instruktioner

1.      Blötlägg chipotlechilin i vatten ca 15 min.
2.      Blanda sedan whiskey, farinsocker, chipotle, krossad vitlök, soja och svartpeppar i en bunke.
3.      Mixa sedan samman till marinad med en stavmixer.
4.      Putsa fläskfilén från senor och hinnor.
5.      Skär fläskfilén i portionsbitar och lägg ner i marinaden. Den ska stå i minst två timmar.
6.      Rensa och tvätta primörerna.
7.      Fyll botten av en ungsfast form med grovsalt och fördela över primörerna.   
8.      Förkoka färskpotatisen nästan klar.
9.      Lägg sedan potatisen i en ugnsfast form, krossa varje potatis med en sked och hyvla smör och fördela över potatisen. Strö över riven prästost, nymald svartpeppar och flingsalt.
10.   Baka av potatatisen och primörerna  ugnen på 225 grader tills dem är gyllene .
11.   Grilla fläskfilén.
12.   Koka upp marinaden med lite kalvfond och grädde till en ljuvlig sås.
13.   Servera och njut

Taggar: Fläskfile, Prästostbakad potatis, SAltbakade primörer, Whiskey, Whiskeymarinerad fläskfile;

Kommentera inlägget här :