
4 portioner
Ingredienser
Potatisen:
◾600 g färskpotatis
◾2 dl finriven långlagrad prästost
◾25 g smör
◾ svartpeppar och havssalt
Köttet:
◾1 fläskfilé på omkring 800 gram
◾1 chipotle chili
◾1 dl rökig whisky
◾3 msk farinsocker
◾2 vitlöksklyftor
◾1 dl japansk soja
◾ svartpeppar och salt
Såsen:
◾ överbliven marinad
◾ grädde
◾ kalvfond
Primörer:
◾ valfria primörer – jag hade broccoli, rädisor, grön sparris, sockerärtor och små kvisttomater
◾ grov salt
Instruktioner
1. Blötlägg chipotlechilin i vatten ca 15 min.
2. Blanda sedan whiskey, farinsocker, chipotle, krossad vitlök, soja och svartpeppar i en bunke.
3. Mixa sedan samman till marinad med en stavmixer.
4. Putsa fläskfilén från senor och hinnor.
5. Skär fläskfilén i portionsbitar och lägg ner i marinaden. Den ska stå i minst två timmar.
6. Rensa och tvätta primörerna.
7. Fyll botten av en ungsfast form med grovsalt och fördela över primörerna.
8. Förkoka färskpotatisen nästan klar.
9. Lägg sedan potatisen i en ugnsfast form, krossa varje potatis med en sked och hyvla smör och fördela över potatisen. Strö över riven prästost, nymald svartpeppar och flingsalt.
10. Baka av potatatisen och primörerna ugnen på 225 grader tills dem är gyllene .
11. Grilla fläskfilén.
12. Koka upp marinaden med lite kalvfond och grädde till en ljuvlig sås.
13. Servera och njut