

16st bröd
(Storlek: 2st bröd per bleck/plåt)
Ingredienser:
200g jäst (torrjäst)
4l vatten (fingervarmt)
5dl ljus sirap
2,8l lantmjöl med 4 sädesslag & surdegs(pulver)
2l vetemjöl
4l rågsikt
16tsk salt (ca.110g)
Gör så här:
1. Häll jästen & vattnet i degblandaren, blanda tills jästen löst upp sig.
2. Häll i sirap & rågsikt och fortsätt blanda.
3. Häll i lantmjöl, därefter vetemjölet, lite i taget och tillsätt tillsist saltet och fortsätt att blanda, degen är klar när den släpper ifrån bunkens kanter.
4. Låt degen jäsa i 40min under bakduk.
5. Dela degen i 16st bitar och forma varje bit rund, lägg upp på plåtar med bakplåtspapper under, två och två per bleck/plåt och platta ut dem.
6. Stansa ut ett hål i mitten av brödet och nagga ordentligt med en gaffel!
7. Låt dem jäsa i 30-40 min.
8. Sätt in bröden i ugnen på 190´c och grädda ca. 10-12min el. tills bröden har en innertemperatur på minst 96´c.
9. Låt dem svalna på galler.
-Laktos
-Mjölk