2st barkis
Ingredienser:
25g jäst
50g smör (mjölkfritt)
5dl vatten
700-800g vetemjölspecial (ca 1,5 liter)
1tsk salt
Pensling och garnering:
1st ägg + 2msk vatten
Topping/garnerings förslag:
- Vallmofrön
- Solroskärnor & pumpakärnor
- Sesamfrön
- Linfrön
- Degfläta
- Snitta degen
- Degsnurra
- Fläta
- Fläta i form
- Limpa i form (rostebröd)
Dag 1.
1. Smula jästen i en degbunke och tillsätt vattnet.
2. Blanda tills jästen har löst upp sig helt, lägg i smöret.
2. Blanda tills jästen har löst upp sig helt, lägg i smöret.
3. Häll i mjölet lite i taget och blanda tills degen släpper ifrån degbunkens kanter, tillsätt då saltet och fortsätt att knåda i ca. 5 min.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
5. Dela degen i 2st delar och ta undan en liten bit deg från varje deg, forma de stora degbitarna till limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
6. Dela de två små bitarna i 3st delar (6st delar), rulla ut dem till långa smala längder och fläta 2st flätor och lägg flätan mitt på brödet, längs med, och fäst den under brödet.
7. Lägg på en bakduk över bröden och ställ in i kylen tills dagen efter.
5. Dela degen i 2st delar och ta undan en liten bit deg från varje deg, forma de stora degbitarna till limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
6. Dela de två små bitarna i 3st delar (6st delar), rulla ut dem till långa smala längder och fläta 2st flätor och lägg flätan mitt på brödet, längs med, och fäst den under brödet.
7. Lägg på en bakduk över bröden och ställ in i kylen tills dagen efter.
Dag 2.
1. Sätt på ugnen 190´c
2. Ta ut bröden ur kylen, låt stå framme ca. 10min innan gräddning.
3. Blanda ägg med vattnet och pensla sedan bröden med det.
3. Blanda ägg med vattnet och pensla sedan bröden med det.
4. Strö på topping/garnering och grädda bröden i ugnen i ca. 20-25min eller tills brödens innertemperatur är minst 96´c.
5. Låt bröden kallna utan bakduk på galler.
5. Låt bröden kallna utan bakduk på galler.






