
-
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme en stund så smöret blir mjukt.
-
Rör ihop/knåda till en jämn smet.
-
Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker och rivet citronskal och tryck ihop allt/degen till en boll.
- Dela bollen i två delar. ca. 30/70.
-
Ta den ena "lilla halvan" av degen och lägg i en bunke och tillsätt gul hushållsfärg och låt degen vila i kylskåp.
-
Ta den andra "stora halvan" av degen och lägg i en bunke och tillsätt blå hushållsfärg och låt degarna vila i kylskåp i ca. 20min.
-
Ta upp bollarna på en bänk med bakplåtspapper på och dela degarna: den gula i 4st lika sora delar och likadant med den blåa degen, fyra stycken lika stora båa delar.
- Rulla ut bollarna till längder, tryck till de blåa längderna så de får en kvadratisk form.
- De gula längderna skall vara lite plattare och bilda ett kors. Gör först en gul avlång bottenplatta, placera en gul avlång del på den, det skall se ut som ett upp och ner vänt T e. ett halvt kors. fast avlångt.
- Lägg två blåa längder bredvid den gula mitten pinnen (en på varje sida)
- Vänd hela längden och gör lika dant på andra sidan så bildas det ett mönster av en svensk flagga.
- Tryck lite lätt ihop alla delarna och skär dem i ca. 3-4 mm tjocka bitar med en vass kniv.
- Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
-
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200°C i ca 8-10 minuter. De ska knappt få någon färg, bara lite tendens till gyllene färg i kanten.
-
Låt kakorna svalna utan bakhandduk
-
Förvara sedan kakorna i burkar eller frys in dem.