
2st bröd (runda bröd el. limpor)
Ingredienser:
50 g jäst (torrjäst)
50 g jäst (torrjäst)
6 dl vatten (ljummet)
3 dl havregryn
50 g smör (mjölkfritt)
2 msk honung
7 dl vetemjöl
6-7 dl rågsikt
2 tsk havssalt
3 dl havregryn
50 g smör (mjölkfritt)
2 msk honung
7 dl vetemjöl
6-7 dl rågsikt
2 tsk havssalt
Topping/garnerings förslag:
- Mjöl
- Havregryn
- Fiberhavregryn
- Solroskärnor & pumpakärnor
- Vallmofrön
- Sesamfrön
- Linfrön
- Mjöl, havregryn
- Mjöl, solroskärnor & pumpakärnor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 190´c
2. Smula/häll jästen i en bunke, tillsätt ljummet vatten och rör tills jästen lösts upp sig.
3. Häll i havregryn, honung och smör och rågsikt tillsätt sedan vetemjöl lite i taget. Blanda ihop allt och tillsätt tillsist salt, degen är färdig när den släpper från bunken. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Dela degen i två bitar och forma till limpor eller runda bröd och lägg i varsin mjölad/fröad jäskorg eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk i ca 60min.
5. Vänd på jäskorgarna och skälpa upp brödet på en plåt med bakplåtspapper eller ställ direkt in plåten med de färdigjästa bröden.6. Grädda brödet i mitten av ugnen i 20–25 min. Brödet skall ha fin färg och uppnå en innertemperatur på minst 96´c när det är klart! Låt brödet svalna på galler under bakduk.
-mjölk
-lakotos
Nice