
Saftiga kanelbullar
Ingredienser - Deg
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk stött kardemumma
ca 13 dl vetemjöl
150 gram smör
1 tsk salt
Ingredienser – Fyllning
200 gram smör
1 dl socker
1 dl sirap 100 g riven mandelmassa
1 msk stött kardemumma
1 msk vaniljsocker
4 msk kanel
Instruktioner
1. Värm mjölken till 37 grader.
2. Blanda lite av mjölken med jästen. Blanda sedan i resten av mjölken.
3. Tillsätt salt, socker, kardemumma, sirap och mjöl.
4. Tillsätt smöret i kuber och låt bearbeta i ca 10 min. Degen är nu lätt att arbeta med.
5. Jäs i 1 timma eller till dubbel storlek.
6. Blanda under tiden fyllningen.
7. Ta ur degen ur bunken och knåda några minuter.
8. Dela i 2 delar.
9. Kavla ut en del till en kvadrat (så tunn som möjligt). Bred på hälften av fyllningen.
10. Antingen rullar du ihop till en rulle och sedan skär bullar ca 1 cm eller så delar du degen på mitten och skär tunna remsor som du tvinnar och snurrar ihop till ett nystan.
11. Lägg varje bulle i bullform på plåt. Gör därefter samma med resterande deg och fyllning.
12. Jäs i 45 min.
13. Pensla med uppvispat ägg (som är vispat med 1 msk vatten för att lättare pensla) och lägg på pärlsocker eller vad du föredrar.
14. Grädda i övre delen av ugnen i 225 grader i 8-10 min.
