18st bröd
(Storlek: 2st bröd per bleck/plåt)
Ingredienser:
200g jäst (4st pkt torrjäst á 12g)
4l vatten (kallt)
3dl ljus sirap
6-8st päron (rivna)
1,5dl hela linfrön
6,4l vetemjöl
2,4l grovt rågmjöl
16tsk salt (ca.110g)
Gör så här:
1. Häll jästen & vattnet i degblandaren, blanda tills jästen löst upp sig.
2. Häll i rivet päron, linfrön, sirap och rågmjöl och fortsätt blanda.
3. Häll i vetemjölet, lite i taget och tillsätt tillsist saltet och fortsätt att blanda, degen är klar när den släpper ifrån bunkens kanter. (knåda i ca. 5-6min)
4. Låt degen jäsa i 40min under bakduk.
5. Dela degen i 18st bitar och forma varje del till en "rundel", lägg upp på plåtar med bakplåtspapper under, 2st per bleck/plåt.
6. Lägg en bakduk över bröden och låt dem jäsa i 30min, pudra på ett mjölmönster.
7. Sätt ugnen på 200´c
8. Sätt in bröden i ugnen och grädda i ca.10-12min el. tills bröden har en innertemperatur på minst 96´c.
9. Låt dem svalna på galler.
-Laktos
-Mjölk

