
4st bröd
(Storlek: 2st bröd per bleck/plåt)
Ingredienser:
50g jäst (1st pkt torrjäst á 12g)
1l vatten (ljummet)
1dl ljus sirap
1,6-1,8l vetemjöl
6dl lantmjöl med 4 sädesslag & surdegs(pulver)
4sk salt
Gör så här:
1. Häll jästen & vattnet i degblandaren, blanda tills jästen löst upp sig.
2. Häll i sirap och lantmjöl och fortsätt blanda.
3. Häll i vetemjölet, lite i taget och tillsätt tillsist saltet och fortsätt att blanda, degen är klar när den släpper ifrån bunkens kanter. (knåda i ca. 5-6min)
4. Låt degen jäsa i 40min under bakduk.
5. Dela degen i 4st bitar och forma varje bit till en "limpa", lägg upp på plåtar med bakplåtspapper under, 2st per bleck/plåt, strö över vetemjöl.
6. Lägg en bakduk över bröden och låt dem jäsa.
7. Sätt ugnen på 190´c
8. Sätt in bröden i ugnen och grädda dem i ca.10-12min el. tills bröden har en innertemperatur på minst 96´c.
9. Låt dem svalna på galler.
-Laktos
-Mjölk