
"Falsk kräftröra"

Gör så här:
Kvällen innan:
1. Häll i/smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör tills jästen lösts upp sig.
Häll i havregryn och sirap och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt smör, lingonsylt, rågsikt och sen vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt och tillsätt tillsist salt, degen är färdig när den släpper ifrån bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Skär degplattan i 4st rutor, strö över basmüsli & vetemjöl varje ruta. Lägg en bakduk på brödet och låt jäsa i kylen över natten.
På morgonen:
3. Ta ut plåten ur kylskåpet och ställ den i rumstemperatur i ca 10min. Sätt ugnen på 190 grader.
4. Grädda brödet i mitten av ugnen i 20–25 min. Brödet skall ha fin färg och uppnå en innertemperatur på minst 96´c när det är klart! Låt brödet svalna på galler.
1st bröd (med 13st frallor)
50g jäst
6dl vatten
3dl havregryn
50g smör (mjölkfritt)
2msk ljus sirap
13-14dl vetemjöl
2tsk salt
Garnering/topping:
Blåa vallmofrön
Solroskärnor
Mjöl
Havregryn
Gör så här:
Kvällen innan:
1. Smula jästen i en bunke. tillsätt vatten och rör tills jästen lösts upp sig. Häll i havregryn och sirap och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt smör och sen vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt och tillsätt tillsist salt, degen är färdig när den släpper ifrån bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Dela degen i 13st lika stora bitar och rulla varje bit till en boll, doppa bollen i valfri topping och lägg bollarna ganska tätt intill varandra på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg en bakduk på brödet och låt jäsa i kylen över natten.
På morgonen:
3. Ta ut plåten ur kylskåpet och ställ den i rumstemperatur i ca 10min. Sätt ugnen på 190´c.
4. Grädda brödet i mitten av ugnen i 20–25 min. Brödet skall ha fin färg och uppnå en innertemperatur på minst 96´c när det är klart! Låt brödet svalna på galler under bakduk.