

50g jäst
6dl vatten (ljummet)
3dl havregryn
50g smör (mjölkfritt)
2msk sirap (ljus)
7dl vetemjöl
6-7dl rågsikt
2tsk salt
- Basmüsli
- Mjöl
Gör så här:
Kvällen innan:
1. Häll i/smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör tills jästen lösts upp sig.
Häll i havregryn och sirap och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt smör, lingonsylt, rågsikt och sen vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt och tillsätt tillsist salt, degen är färdig när den släpper ifrån bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Skär degplattan i 4st rutor, strö över basmüsli & vetemjöl varje ruta. Lägg en bakduk på brödet och låt jäsa i kylen över natten.
På morgonen:
3. Ta ut plåten ur kylskåpet och ställ den i rumstemperatur i ca 10min. Sätt ugnen på 190 grader.
4. Grädda brödet i mitten av ugnen i 20–25 min. Brödet skall ha fin färg och uppnå en innertemperatur på minst 96´c när det är klart! Låt brödet svalna på galler.
Är det samma grader på ugnen om man ska göra det hemma?
skriven