

Allt sötat med sötströ Mellis. Heller ingen gluten i kakan. Alltså lchf-godkänt!
Glass LCHF - Grundrecept
1 portion
Ingredienser:
1 dl vispgrädde
1 st ägg
1/2 msk sötströ mellis (Vill du ha riktigt socker, räkna 1 msk.)
1/2 tsk vaniljpulver eller några droppar vaniljessens
Gör så här:
Vispa grädden lagom hårt med elvisp.
Knäck äggen i en bunke och tillsätt sötströ och vaniljpulver.
Vispa till en ljusgul fluffig smet ca 20 sekunder med elvisp.
Tillsätt grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.
Med glassmaskin: Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter.
Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen. Rör om en gång emellanåt för att minimera iskristallerna.
Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.
Choklad och vanilj mandelkakor - LCHF
Ingredienser:
50 gram smör
1 dl mandelmjöl
½ dl pofiber
1 dl sötningsmedel – Mellis
½ tsk vaniljpulver
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
1-2 msk kakao
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader
Knåda ihop allt utom kakao.
Dela degen på hälften och blanda i kakao i den ena.
Kavla ut båda degarna på 2 olika plastfolie bitar.
Lägg ihop degarna och kavla lätt.
Rulla ihop och kyl degen ca 30 min.
Skiva degen och lägg kakorna på bakplåt med bakplåtspapper på.
In i ugnen ca 10-12 min.
Maränger – LCHF
Ingredienser:
1 st. äggvita
1 msk sötströ – Mellis
Någon droppe ättikssprit
Några droppar karamellfärg
1/2 tsk vaniljpulver eller några droppar vaniljessens
Gör så här:
Sätt ugnen på 75 grader.
Vispa allt på hög hastighet och länge. Tills det formas stadiga toppar.
Spritsa ut på bakplåtspappers klädd form.
In i ugnen. Tid beror på hur stora maränger du spritsat.. Räkna med minst 1 timma för små maränger.
Blåbärs mousse
Ingredienser:
1 dl blåbär
1 dl vispgrädde
1/2 msk sötströ mellis
1/2 tsk vaniljpulver eller några droppar vaniljessens
Gör så här:
Mixa eller mosa blåbären.
Vispa grädden ”lagom” tjock tillsammans med övriga ingredienser.
Rör i blåbären och häll upp i spritspåse och in i kylen tills det e dags.
Jordgubbs marmelad
Ingredienser:
1 dl jordgubbar
2 msk vatten
1-2 tsk gelantinpulver
1/2 tsk vaniljpulver eller några droppar vaniljessens
Gör så här:
Mixa jordgubbarna med vaniljen.
Blanda gelantin och vatten.
Blanda samman allt och lägg i form i kylen.
Rispa sedan fram ”kristaller” med en gaffel i formen.
